Kun perhesuhteet muuttuvat monimutkaisiksi, kuten avioeron tai eron myötä, voi syntyä riitoja, jotka vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin. Tällaisissa tilanteissa follo-sovittelu tarjoaa arvokkaan vaihtoehdon perinteiselle oikeudenkäynnille. Mutta mitä follo-sovittelu oikeastaan on? Miksi valita kyseinen menettely? Ja miten folloon voi hakea?
Follo-sovittelu on asiantuntija-avusteinen tuomioistuinsovittelu, joka keskittyy erityisesti lapsiasioihin. Tämä sovittelumenettely käräjäoikeudessa auttaa käsittelemään vanhempien erimielisyyksiä lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyen. Sovittelun tavoitteena on saavuttaa lapsen edun mukainen ja kestävä sopimus vanhempien välillä. Sovittelijana toimii perheasioihin perehtynyt tuomari, ja avustajana toimii vanhemmuuden ja lapsen kehityksen asiantuntija, kuten psykologi tai sosiaalityöntekijä.
Sovittelun etuja:
Lapsen hyvinvointi: Vanhempien sovinto edistää lapsen hyvinvointia ja turvaa yleensä lapsen suhteen säilymisen kumpaankin vanhempaan.
Nopeus: Sovitteluun pääsee nopeasti; sovitteluistunto järjestetään kuuden viikon kuluessa päätöksestä.
Kustannustehokkuus: Sovittelu on usein nopeampi ja edullisempi vaihtoehto kuin oikeudenkäynti, ja sopimukseen voidaan päästä jo yhden tapaamisen aikana.
Vapaaehtoisuus: Sovittelu on vapaaehtoista, ja kummankin vanhemman suostumus on tarpeen.
Vahvistettu sopimus: Sovittelija voi vahvistaa sovittelussa tehdyn sopimuksen, jolloin se rinnastuu tuomioistuimen päätökseen ja on täytäntöönpanokelpoinen
Vanhemmat voivat hakea sovittelua yhdessä tai erikseen toimittamalla vapaamuotoisen hakemuksen lapsen asuinpaikan käräjäoikeudelle. Hakemuksessa tulee ilmoittaa osapuolten nimet, yhteystiedot sekä lyhyt selostus erimielisyydestä. Jos hakemuksen tekee vain toinen vanhempi, käräjäoikeus tiedustelee toisen vanhemman suostumusta ennen sovittelun aloittamista. Mikäli vastapuoli suostuu sovitteluun, sovitaan sovittelupäivä, joka tyypillisesti sijoittuu noin 2-3 kuukauden päähän hakemuksen jättämisestä. Sovittelun aikana on mahdollista saavuttaa joko lopullinen sovinto tai määräaikainen sovinto, jolloin asiaa käsitellään uudelleen muutaman kuukauden kuluttua. Joskus osapuolten välisen luottamuksen rakentaminen vaatii enemmän aikaa, ja tällöin voidaan tehdä niin sanottu "koesovinto", jonka jälkeen asian käsittelyä jatketaan myöhemmin. Mikäli sovinto saavutetaan, käräjäoikeus vahvistaa sovinnon. Mikäli sovintoa ei saavuteta, sovittelu päätetään ja osapuolet voivat harkita muita vaihtoehtoja riidan ratkaisemiseksi.
Hakemusmaksu sovitteluprosessista on 270 euroa. Follo-sovittelu on maksutonta niille osapuolille, jotka ovat oikeutettuja valtion tarjoamaan maksuttomaan oikeusapuun.
Mikäli osapuolella on mukana oikeudellinen avustaja ja osapuolelle ei ole myönnetty maksutonta valtion kustantamaa oikeusapua, avustajan käyttämisestä syntyy kustannuksina avustajan palkkiomaksuja.
Lakitoimistomme tarjoaa asiantuntevaa apua follo-sovitteluprosessissa. Meidän kokenut tiimimme voi tukea sinua hakemuksen laatimisessa sekä edustaa sinua sovittelussa varmistaen, että etusi toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Ymmärrämme perhesuhteiden herkkyyden ja pyrimme luomaan turvallisen ympäristön rauhanomaiselle keskustelulle. Ota yhteyttä meihin, niin voimme yhdessä rakentaa rauhaa perheesi asioissa.
Hitsaajankatu 22-24, 00810 HELSINKI | Fredrikinkatu 33B, 00120 HELSINKI