Kiinteistökauppariidat – mistä on kyse ja miten niitä voi välttää?

Ota yhteyttä
kauppakamari suomen yrittäjät

Kiinteistökauppariidat – mistä on kyse ja miten niitä voi välttää?

suomen yrittäjät kauppakamari

Mitä ovat kiinteistökauppariidat ja miksi niitä syntyy?

Kuvittele että olet ostanut unelmiesi omakotitalon. Pian kaupan jälkeen kylpyhuoneessa paljastuu kosteusvahinko. Kiinteistön kauppaa koskevat erimielisyydet johtuvat usein juuri tämänkaltaisista tilanteista. Kiinteistössä paljastuu vikoja, puutteita tai muita ehdoista poikkeavia seikkoja, jotka tulevat yllätyksenä nimenomaan ostajalle. Myyjä puolestaan saattaa ajatella toimineensa moitteettomasti ja antaneensa kaiken tarpeellisen tiedon kohteesta kauppaa varten. Myyjän tiedonantovelvollisuus ja myyjän selonottovelvollisuus rajanveto ei ole aina täysin selvä. Kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaa, voi lopputuloksena olla riita.

Tavallisimmat riidanaiheet kiinteistökaupoissa

Kiinteistökauppariitojen taustalla on usein yksi tai useampi seuraavista tekijöistä:

  • Yleisin riidanaihe on rakennuksen piilevä virhe, kuten home- tai kosteusvaurio, josta kumpikaan osapuoli ei ollut tietoinen kaupantekohetkellä. Rakenteisiin piiloutunut homevaurio on tavallinen syy riitoihin. Ostaja saattaa löytää vasta kaupanteon jälkeen jonkin korjauksen tai remontin yhteydessä esimerkiksi alapohjasta lahovaurion tai kylpyhuoneen seinärakenteista kosteutta.

  • Salaisiksi vioiksi lasketaan sellaiset viat, joita ei ole voitu havaita ennakkoon, kuten esimerkiksi perustusten painuminen, kattorakenteiden heikkoudet tai eristeissä piilevät puutteet voivat tulla ilmi vasta myöhemmin. Jos talossa on vaikkapa rakennettu alun perin jokin rakenne virheellisesti (esim. puutteellinen vedeneristys) ja se paljastuu vuosien päästä, aletaan helposti selvittää, kuka vastaa seurauksista.

  • Riitoja voi aiheutua myös myyjän tietojen antamiseen liittyvästä laiminlyönnistä. Näin on erityisesti silloin, jos myyjä jättää kertomatta jonkin olennaisen tiedon, kuten vuotavan vesikaton, eikä mainitse siitä ostajalle. Myyjältä odotetaan, että hän kertoo kaikki kohteeseen liittyvät olennaiset tiedot etenkin, jos niillä voi olla vaikutusta ostajan ostopäätöksen.

  • Yhtä lailla riitoja voi syntyä, jos myyjä antaa ostajalle tietoja jotka eivät pidä paikkaansa. Usein on kyse tontin tai asuinrakennuksen pinta-alaa koskevista tiedoista, tai siitä, että rajat eivät ole siellä missä ostaja luuli, tai rakennusoikeuden määrä. Tällöin selvitetään, onko kyseessä sopimusrikkomus ja virhe josta myyjä vastaa, vai mahdollinen erehdys jonka ostajankin olisi pitänyt huomata kauppaan liittyvistä asiakirjoista.

  • Lupa- ja kaava-asiat: Joissain tapauksissa ostaja huomaa vasta kaupanteon jälkeen, että kiinteistön käytölle on rajoituksia tai puutteita viranomaislupien suhteen. Esimerkiksi rakennus voi olla tehty ilman asianmukaisia rakennuslupia tai talousrakennus osoittautuukin luvattomaksi. Tai kaavoitustilanne estääkin ostajan suunnitelmat (esim. lisärakentaminen ei onnistukaan, vaikka hän oletti toisin). Näissä tilanteissa voi olla kyse vallintavirheestä, eli kiinteistön käyttöä rajoittavasta virheestä, josta myyjä voi joutua vastuuseen, mikäli ostajalle ei kerrottu rajoitteista etukäteen.

Maakaaren keskeisiä kohtia

Kiinteistökaupasta säädetään Maakaaressa. Maakaari määrittelee, milloin kiinteistössä on virhe ja mitä siitä voi seurata. Alla luetellaan kiinteistön kauppaan liittyviä tärkeitä huomioita.

  • Kiinteistössä on laatuvirhe, jos se ei vastaa siitä sovittua tai myyjän antamia tietoja. Myös piilevä virhe voi olla laatuvirhe: vaikka kohde olisi myyty ”sellaisena kuin se on” -ehdolla, siinä katsotaan olevan virhe, jos sen laatu poikkeaa merkittävästi siitä, mitä ostaja saattoi perustellusti olettaa kauppaa tehdessään. Toisin sanoen, myyjä ei voi vapautua vastuusta vetoamalla as is -ehtoon, jos esimerkiksi talossa ilmenee odottamattoman suuri homevaurio tai muu vakava puute, joka olennaisesti alentaa sen arvoa tai käyttömukavuutta. Maakaari myös säätää, että ostaja ei saa vedota sellaiseen virheeseen, joka hänen olisi pitänyt havaita ennakkotarkastuksessa. Ostajalla on siis velvollisuus tarkastaa kiinteistö huolellisesti ennen kaupantekoa – jos jokin vika on helposti nähtävissä tai asia asiakirjoista pääteltävissä, ostaja ei voi myöhemmin vaatia hyvitystä sillä perusteella.

  • Maakaari velvoittaa myyjää antamaan ostajalle oikeat ja täydelliset tiedot kiinteistön tärkeistä ominaisuuksista. Jos myyjä on antanut virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa (tai jättänyt kokonaan kertomatta jonkin oleellisen seikan, jonka hän tiesi), kyseessä on myös virhe. Myyjällä on vastuu tällaisista tiedonantovirheistä. Esimerkiksi, jos myyjä salailee tiedossaan olevaa vikaa tai remonttitarvetta, hän toimii lain mukaan moitittavasti. Pahimmillaan tällainen tahallinen salaaminen voidaan katsoa jopa kunnianvastaiseksi ja arvottomaksi menettelyksi, joka vaikuttaa myyjän vastuuseen (tästä lisää alla).

  • Lain mukaan ostajan täytyy ilmoittaa havaitsemastaan virheestä myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun virhe on tullut ilmi. Kohtuullinen aika on yleensä kuukausia, ei vuosia – yleensä muutama kuukausi virheen toteamisesta on pidetty riittävänä. Jos ostaja viivyttelee kohtuuttomasti, hän saattaa menettää oikeutensa vedota virheeseen. On siis erittäin tärkeää, että ostaja reklamoi joutuisasti vian tai puutteen ilmettyä.

  • Myyjän vastuuajan pituus: Maakaari asettaa kiinteistön myyjän vastuulle takarajan: viiden vuoden kuluessa hallinnan luovutuksesta (käytännössä kaupanteosta) ostajan on viimeistään ilmoitettava virheestä. Jos viisi vuotta kaupasta on jo kulunut, myyjä pääsääntöisesti vapautuu virhevastuusta. Tämä ns. viiden vuoden sääntö suojaa myyjää hyvin pitkään kaupan jälkeen esiin tulevilta yllätyksiltä. Poikkeuksia kuitenkin on: Mikäli myyjä on toiminut törkeän huolimattomasti tai vilpillisesti (esimerkiksi tahallaan salannut vian), ei hän voi piiloutua viiden vuoden takarajan taakse. Samoin, jos myyjä on ammattimainen elinkeinonharjoittaja (esimerkiksi rakennusliike, joka myy rakentamiaan taloja), vastuuajan takaraja on lain mukaan pidempi – tällaisissa tapauksissa ostaja voi tietyissä tilanteissa esittää vaatimuksia jopa kymmenen vuoden ajan. Tästä syystä erityisesti uusien talojen kaupoissa, joissa myyjänä on rakennusyritys, ostajalla on pitkään suojaa rakenteellisten virheiden varalta.

Oikeussuojakeinot

Jos kiinteistössä todetaan virhe, ostajalla on laissa säädetyt keinot vaatia hyvitystä. Tavanomaisia vaatimuksia ovat hinnanalennus, vahingonkorvaus sekä vakavimmissa tapauksissa kaupan purku. Kaupan purkaminen tarkoittaa, että kauppa peruutetaan: ostaja palauttaa kiinteistön ja myyjä kauppahinnan. Purku edellyttää yleensä, että virhe on olennainen – esimerkiksi talo on käyttökelvoton asumiseen tai korjaus maksaisi kohtuuttoman paljon suhteessa kauppahintaan. Useimmissa riidoissa päädytään hinnanalennukseen, koska purkukynnys on korkea. Ostaja ei myöskään voi vaatia sekä kaupan purkua että hinnanalennusta, vaan ne ovat vaihtoehtoisia; usein vaatimukset esitetään ensisijaisesti purkua ja toissijaisesti hinnanalennusta, riippuen virheen vakavuudesta.

Maakaari määrittelee kiinteistökauppojen pelisäännöt – mitä ostajan pitää tehdä ja mitä myyjä vastaa –Lait antavat puitteet, mutta paljon jää myös osapuolten omalle vastuulle. Seuraavaksi annamme käytännön vinkkejä, miten voit ennaltaehkäistä kiinteistökauppariidan.

Miten kuluttaja voi ennaltaehkäistä kiinteistökauppariidan?

Kiinteistökauppariidan välttäminen alkaa huolellisesta valmistautumisesta ja avoimuudesta. Tässä muutamia keskeisiä keinoja, joilla sekä ostaja että myyjä voivat ehkäistä erimielisyyksiä ennalta:

  • Teetä kuntotarkastus

    Älä unohda kuntotarkastuksen teettämistä ennen ostopäätöksen tekemistä. Hyvin tehty ja kattava kuntotarkastus paljastaa monia mahdollisia riskejä. Osallistu tarkastukseen, jos mahdollista, ja kysy jos jokin asia jäi mietityttämään. Lue kuntotarkastusraportti ajatuksella läpi. Suositukset tai kehotukset jatkotutkimuksista tai korjauksista kannattaa ottaa vakavasti.

    Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta piilevistä virheistä, mutta se vähentää ikäviä yllätyksiä ja turvaa molempien osapuolten asemaa. Ostaja tietää mitä on ostamassa ja myyjä tietää, että ainakin näkyvät puutteet tulee ostajan tietoon.

  • Pyydä tiedot kirjallisena, äläkä tyydy suullisiin lupauksiin

    Pyri saamaan lupaukset ja tiedot kirjallisina, joko suoraan kauppakirjaan tai sen liitteeksi. Tiedot tehdyistä remonteista, vioista, tontin rajoista, pinta-alat, rakennusoikeudet, rasitukset yms. on hyvä olla paperilla. Älä tyydy pelkästään suullisiin vakuutteluihin tai lupauksiin. Mitä tarkemmin asiat dokumentoidaan, sitä vähemmän jää tilaa jälkikäteisille muistinvaraisille kertomuksille. Kirjaaminen palvelee myös myyjää, sillä kun kaikki oleellinen kerrotaan ja kirjataan ylös, ostajan on myöhemmin vaikeampi väittää, ettei tiennyt jostain.

  • Ole utelias ja kysele kohteesta

    Ostajana kannattaa olla utelias ja ehkä jopa hieman varauksellinen annettujen tietojen suhteen. Tiedustele aiemmista kosteusvaurioista, vioista ja naapureista, sekä mahdollisista lupaprosesseista. Ostajilla on mahdollisuus (myyjän suostumuksella) teettää omia tarkastuksia ja käyttää asiantuntijaa apuna kauppakirjan ehtojen laatimisessa tai tarkastamisessa – harkitse tätä, etenkin jos omaa kokemusta on vähemmän.

  • Muista sopimusehdot

    Hyvä kauppakirja on yksityiskohtainen ja selvä. Siinä voidaan sopia vastuun jakautumisesta, sekä kirjata osapuolten tietoisuus riskeistä sekä niiden hyväksyntä. Yhtä lailla voidaan epävarmat asiat kirjata kauppakirjaan (esim. asuinrakennuksen valmistumisvuosi), jottei ostaja voi väittää että hänelle annettiin varma tieto. Kauppakirjaan voi kirjata myös vastuunrajoitusehtoja. Ehdot voivat selkeyttää sitä, miten kauppahinta on määräytynyt. Molemmille osapuolille on eduksi käyttää kauppakirjamalleja tai juristin apua sen laadinnassa, jotta ehdot tulevat ymmärrettäviksi ja kattavat tärkeät asiat.

  • Hyödynnä tarvittaessa vakuutuksia

    Nykyään on vakuutuksia piilevän virheen varalle, joilla myyjä voi vakuuttaa rakennuksen piilevien vikojen varalta (ns. piilovirhevakuutus).

    Vakuutus kattaa osan kustannuksista, jos rakennuksesta paljastuu piilevä virhe ja siitä aiheutuu kustannuksia myyjälle. Vakuutus ehkäisee riitoja tai ainakin helpottaa niiden sopimista, Ostaja kun saa usein korvauksen suoraan vakuutusyhtiöltä. Samanlainen mahdollisuus vakuuttamiseen on myös ostajalla.

    Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus korvaa puolestaan oikeudenkäyntikuluja, jos kaupasta syntyy riita. Oikeusturvavakuutus tuo mielenrauhaa,

Yhteenveto

Valmistaudu kauppaan huolellisesti. Dokumentoi itsellesi tärkeät asiat. Käytä

asiantuntijoita tarvittaessa.

Mitä tehdä, kun riita syntyy?

Riitoja ei kaikesta huolimatta aina voi välttää. Niissä tilanteissa voit toimia seuraavalla tavalla:

  • Reklamoi virheestä

    Virheilmoitus, eli ns. reklamaatio, kannattaa tehdä mahdollisimman pian, kun olet havainnut virheen. Reklamaation laiminlyönti tai sen pitkittäminen voi estää hyvityksen saamisen.

    Reklamaatio on syytä tehdä kirjallisesti, jotta siitä jää mahdollista myöhempää tarvetta varteen todiste. Säilytä kopio viestistäsi. Kerro mitä olet havainnut, ja mihin se mielestäsi viittaa. Voit mainita vaatimuksista (hinnanalennus, vahingonkorvaus, kaupan purku) yleisesti, jos niiden yksilöinti ei ole vielä mahdollista.

  • Hanki selvitys asiantuntijalta

    Jotkut viat saattavat edellyttää rakennusalan ammattilaisen arviota. Asiantuntijalausunto auttaa selvittämään virheen laajuuden sekä korjauskustannusten määrän. Kustannusarvio auttaa esittämäänä oikeansuuruisen vaatimuksen. Älä kuitenkaan tee korjauksia ennen, kun virhe on dokumentoitu ja selvitetty. Joskus myyjä haluaa oman asiantuntijansa selvittämään virheen laajuuden.

  • Laiha sopu on parempi kuin lihava riita

    Kun olet reklamoinut, dokumentoinut virheen ja saanut kustannusarvion, voit pyrkiä sopimaan asian myyjän kanssa. Usein paras lopputulos on sellainen, mihin kumpikin osapuoli tyytyy. Jos molemmilla on halua löytää ratkaisu, usein vältytään pahimmilta riidoilta.Voitte neuvotella hinnanalennuksesta tai siitä, että myyjä osallistuu korjausten kustannuksiin jollain osuudella. Myyjällekin on usein kannattavampaa riitelyn sijaan maksaa osa kuluista.

    Tarvittaessa voitte käyttää sovittelua: joskus kiinteistönvälittäjä (jos sellainen oli mukana kaupanteossa) voi auttaa neuvotteluissa puolueettomana osapuolena, tai voitte hakeutua yksityiseen sovitteluun tai kuluttajariitalautakuntaan (jos sovellettavissa, kuten edellä mainittiin). Sovintoon pääseminen säästää molempien hermoja ja kustannuksia, ja usein suhteet säilyvät parempina. Kannattaa kuitenkin muistaa kirjata myös sovintoratkaisu ylös – esimerkiksi tehdä kirjallinen sopimus hinnanalennuksesta – jottei myöhemmin tule epäselvyyksiä siitä, mistä on sovittu.

  • Tiedosta oikeudenkäynnin riskit: Jos neuvottelut eivät tuota tulosta ja tilanne on lukkiutunut, seuraava askel on usein riidan vieminen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Ennen kuin tähän lähdetään, on hyvä arvioida realistisesti riskit ja kulut. Oikeudenkäynti kiinteistökauppariidoissa voi kestää pitkään (useita kuukausia tai yli vuodenkin) ja vaatii paljon valmistelua. Siihen liittyy myös oikeudenkäyntikuluriski: Suomen oikeusjärjestelmässä pääsääntö on, että hävinnyt osapuoli maksaa sekä omat että vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Nämä kulut voivat asuntoasioissa nousta helposti kymmeniin tuhansiin euroihin, jos joudutaan käyttämään asiantuntijoita ja asianajajia. Siksi on kriittistä miettiä, kuinka vahvat perusteet sinulla on asiasi puolesta. Tässä kohtaa asiantuntija-avun merkitys korostuu – lakimies osaa arvioida tapaustasi aiempien ratkaisujen valossa ja antaa arvion voittomahdollisuuksista. Jos päätät viedä asian oikeuteen, varmista että kaikki tarvittava näyttö on kasassa ja että olet itsekin valmis prosessiin. Vaihtoehtoisesti joskus osapuolet saattavat suostua välimiesmenettelyyn tai muuhun riidanratkaisukeinoon, mutta nämä ovat harvinaisempia kuluttajakaupoissa johtuen kustannuksista.

  • Hyödynnä oikeusturvavakuutus ja hae apua ajoissa: Kuten aiemmin mainittiin, tarkista vakuutuksesi oikeusturvaetu. Usein kotivakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus korvaa suuren osan lakimiespalkkioista ja oikeudenkäyntikuluista (miinus omavastuu), kun kyse on riita-asiasta joka liittyy vakuutetun omaan asuntoon tai kiinteistöön. Tee viipymättä vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle, jos riita eskaloituu – näin varmistat, että kulukorvausprosessi on kunnossa. Mikäli taloudellinen tilanteesi on tiukka, selvitä myös mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua. Tämä kaikki liittyy siihen, että sinun ei tarvitse jäädä yksin murehtimaan, miten selviät riidan kustannuksista. Tärkeintä on, ettet jää yksin ongelmasi kanssa. Seuraavassa luvussa käsitelläänkin tarkemmin, miksi ammattilaisen puoleen kääntyminen voi olla ratkaisevaa kiinteistökauppariitojen selvittämisessä.

Miksi kannattaa kääntyä lakitoimiston puoleen?

Kiinteistökauppariidat ovat monimutkaisia sekä teknisesti että juridisesti. Panokset ovat usein korkeat, ja tilanne herättää tunteita. Juristin apu on kullanarvoista monesta syystä:

  • Juridiikan ja oikeuskäytännön tuntemus: Kiinteistökauppoihin erikoistunut lakimies tuntee lakipykälät (Maakaari, kuluttajansuojalaki, asuntokauppalaki) sekä niihin liittyvät oikeustapaukset. Hän osaa heti alkuun arvioida, onko havaitsemasi virhe sellainen, josta voi menestyksellä vaatia hyvitystä, ja mitä suuruusluokkaa vaatimusten tulisi olla. Samoin, jos olet myyjänä joutunut vaatimusten kohteeksi, lakimies pystyy kertomaan, onko ostajan vaatimus perusteltu vai ylimitoitettu. Tämä realismi säästää aikaa ja rahaa – tiedät paremmin, missä asemassa olet ja kannattaako riitaa jatkaa vai yrittää sovintoa.

  • Reklamaation ja asiakirjojen ammattimainen laadinta: Lakimies voi laatia puolestasi selkeän ja juridisesti pätevän reklamaation myyjälle. Muotoseikat ovat tärkeitä: on varmistettava, että kaikki tarvittavat vaatimukset esitetään, oikeat termit käytetään (esim. vaaditaanko kaupan purkua vai hinnanalennusta) ja viitataan tarvittaessa lakiperusteisiin. Hyvin laadittu ensimmäinen reklamaatiokirje voi jo itsessään herätellä vastapuolta ottamaan asian vakavasti ja edesauttaa sovintoa. Myös myöhemmät asiakirjat, kuten mahdollinen haastehakemus käräjäoikeuteen, on tärkeää muotoilla oikein – siinä missä maallikko voisi epähuomiossa jättää jonkin vaatimuksen pois tai muotoilla sen epäselvästi, lakimies varmistaa että oikeutesi tulevat kattavasti esille.

  • Neuvotteluapu ja vastapuolen kanssa asiointi: Usein jo se, että sinulla on kokenut lakimies apunasi, muuttaa vastapuolen asennetta. Lakimiehet neuvottelevat keskenään ratkaisuja viileämmin kuin osapuolet ehkä tunteiden kuumentamina pystyisivät. Asianajaja tai lakimies osaa myös nähdä neuvotteluratkaisun mahdollisuudet ja käyttää argumentteja, jotka perustuvat lakiin ja aiempiin tapauksiin. Tämä voi johtaa siihen, että sovintoon päästään nopeammin. Lakitoimiston puoleen kääntyminen ei tarkoita, että “mennään sotaan” – hyvä lakimies pyrkii aina ensisijaisesti löytämään asiakkaalleen parhaan ratkaisun ilman kallista oikeudenkäyntiä, jos mahdollista. Moni kiinteistökauppariita ratkeaakin sovinnolla juristien välisillä neuvotteluilla, kun molempien osapuolten juridiset vahvuudet ja heikkoudet on punnittu.

  • Teknisten yksityiskohtien hallinta ja asiantuntijaverkosto: Kiinteistökauppariidoissa juridiikka kytkeytyy usein rakennustekniikkaan. Kokenut kiinteistöjuridiikan ammattilainen tuntee tyypilliset rakennusvirheet ja osaa kysyä oikeita kysymyksiä insinööreiltä. Heillä on usein verkostossaan pätevät kuntotarkastajat, insinöörit ja kosteusasiantuntijat, joilta saa lausuntoja ja jotka voivat tarvittaessa toimia asiantuntijatodistajina. Näin sinun ei tarvitse yksin etsiä luotettavaa asiantuntijaa, vaan lakimies voi suositella sopivia henkilöitä tapauksen selvittämiseen. Samalla varmistuu, että tekninen näyttö saadaan esitettyä oikealla tavalla juridisessa prosessissa.

  • Henkinen tuki ja asioiden ulkoistaminen: Riita omasta kodista on stressaava kokemus. Epävarmuus, pelko taloudellisista menetyksistä ja mahdollisesti tunne siitä, että on tullut petetyksi, voivat viedä voimia. Kun otat lakimiehen hoitamaan asiaasi, siirrät ison taakan ammattilaisen hartioille. Voit luottaa siihen, että joku ajaa etuasi ja huolehtii aikatauluista, määräajoista ja muodollisuuksista. Sinun ei tarvitse yksin selvittää lakipykäliä tai jännittää, muistatko vaatia kaikkea mahdollista – lakimies huolehtii siitä. Tämä antaa sinulle tilaa keskittyä esimerkiksi arjen pyörittämiseen uudesta ongelmasta huolimatta. Parhaimmillaan lakimies onnistuu tekemään riidasta “ulkopuolisen päänsäryn” – eli sinä voit hieman hengähtää, kun tiedät asiasi olevan osaavissa käsissä.

  • Kustannustehokkuus pitkällä tähtäimellä: Vaikka lakimiehen käyttäminen maksaa, se on usein pitkällä aikavälillä kustannustehokasta. Jos sinulla on oikeusturvavakuutus, se kattaa suurimman osan kuluista. Ja vaikka maksaisit itse, hyvän juristin avulla voit joko voittaa tapauksesi tai saada paremman sovinnon (taloudellisesti edullisemman) kuin mihin omin päin pystyisit. Toisaalta lakimies voi myös rehellisesti kertoa, jos tapauksessasi on heikot menestymismahdollisuudet – näin voit välttää kalliiseen oikeusriitaan lähtemisen huonoin kortein. Molemmissa tilanteissa säästyy rahaa: joko saamalla oikean hyvityksen tai välttämällä huono juttu. Muista myös, että hävitessä ilman lakimiestäkin joutuisit maksamaan vastapuolen kulut – eli “säästäminen” lakimiehen kuluissa ei auta, jos häviät jutun jonka olisit voinut voittaa paremmalla valmistelulla.

Jos löydät itsesi keskeltä riitaa, älä epäröi hakea apua. Moni lakitoimisto tarjoaa apua kiinteistökauppariitoihin. Vaikka kiinteistökauppariidat voivat olla haastavia, on ne aina ratkaistavissa. Kun talokaupassa ilmenee ongelma, toimi pian ja hae apua. Asiantunteva lakimies on tukenasi, oli tavoitteena sitten sopu tai voitto oikeudessa.

Jaa

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Asiantuntijamme

Image of Sini Vaittinen
Sini Vaittinen Lakimies, Oikeustieteen maisteri, Kasvatustieteiden maisteri
Image of Kim Hakala
Kim Hakala Lakimies, Oikeustieteen maisteri
Image of Venla Pääkkönen
Venla Pääkkönen Oikeustieteen ylioppilas
Placeholder image for person without image
Anniina Purje Oikeustieteen ja kauppatieteen ylioppilas

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Asiantuntijamme

Image of Sini Vaittinen
Sini Vaittinen Lakimies, Oikeustieteen maisteri, Kasvatustieteiden maisteri
Image of Kim Hakala
Kim Hakala Lakimies, Oikeustieteen maisteri
Image of Venla Pääkkönen
Venla Pääkkönen Oikeustieteen ylioppilas
Placeholder image for person without image
Anniina Purje Oikeustieteen ja kauppatieteen ylioppilas

Lex Civilis Oy


Hitsaajankatu 22-2400810 HELSINKIOpus Business Park
Porkkalankatu 13 C00180 HELSINKIHelsingin oikeustalossa

toimisto@lexcivilis.fi

Tietosuojaseloste