Mikäli omaisuuden jakamisesta kuoleman jälkeen haluaa määrätä perintökaaren mukaisesta perimysjärjestyksestä poikkeavalla tavalla, on tehtävä testamentti.
Omaisuuden jakamisesta perilliselle määrätään perintökaaressa. Perintökaaresta ilmenee perimysjärjestys.
Perimysjärjestyksen mukaan perintö jaetaan siten, että ensisijaisesti perintö jaetaan rintaperillisille, joita ovat perittävän lapset, lapsenlapset jne. Jos rintaperillisiä ei ole, perintö menee perittävän vanhemmille puoliksi. Jos vanhempia ei ole elossa, kuolleen vanhemman osuus jaetaan perittävän sisaruksille. Jos sisaruksia ei ole elossa, perintö menee sisarusten rintaperillisille. Mikäli perittävän vanhempia, sisaruksia tai sisarusten lapsia ei ole elossa, perinnön saavat isovanhemmat. Jos isovanhempiakaan ei ole elossa, perintö menee perittävän tädeille, sedille ja enoille. Perittävän serkut eivät kuitenkaan enää peri, vaan tässä vaiheessa perintö menee valtiolle, jos muita perillisiä ei ole.
Jos perittävällä ei ole kuollessaan rintaperillisiä, mutta perittävä on ollut avioliitossa, perinnön saa aviopuoliso. Aviolesken kuoltua ensin kuolleen aviopuolison omaisuus menee hänen vanhemmilleen, siaruksilleen tai heidän jälkeläisilleen.
Testamentilla ei kuitenkaan voi täysin syrjäyttää rintaperillisen oikeutta perintöön, sillä rintaperillisellä on oikeus saada lakiosansa testamentista huolimatta. Lakiosa on puolet rintaperillisen perintöosasta.
Testamentti täytyy tehdä tarkasti laissa säädetyllä tavalla, jotta se on pätevä. Autamme sinua testamentin laadinnassa alusta loppuun saakka siten, että saat lain edellyttämät muotomääräykset täyttävän pätevän testamentin.
Hitsaajankatu 22-24, 00810 HELSINKI | Fredrikinkatu 33B, 00120 HELSINKI